"True spiritual practice of Aghor makes the human heart more natural and simple."

-- Aghori, A Biographical Novel

Over Janne

Voor wie me kent ben ik licht paradoxaal. De stilte in de chaos, het spelende kind en de wijze oude man. Ik leef van ervaring en experiment, met een sterk gevoel voor wat bij mij past. Wat voor mij niet klopt, dat doe ik niet. Vol openheid en onvoorwaardelijke liefde altijd nieuwsgierig de ander in zijn/haar puurheid te ontmoeten.

Sinds mijn studie religiewetenschappen (vanaf september 2008) raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de Hindoeïstische tradities van Tantra en Yoga. In de jaren daarna ontdekte ik dat deze levensvisie sterk overeenkomt met hoe ik het leven ervaar. Sinds 2015 ervaar ik hierin een stroomversnelling waarin theorie en praktijk steeds meer samenkomen en ik mijn innerlijke beleving steeds meer ga uitdragen.

Image

Ik word weleens een Tantrische Bourgondiër genoemd. Ik hou van genieten van het leven, op mijn manier. Vaak in stilte, in subtiliteit alles ten volste ervaren. Als je me dan in de ogen kijkt dan zie je hoeveel plezier ik heb. Ik maak graag contact, op een pure en zuivere manier, zonder maskers of omwegen. Dat mag zo diepgaand of oppervlakkig zijn als op dat moment goed voelt.

Als kunstenaar (fotograaf bij De Lichtdichter en muzikant) wil ik altijd nieuwe en grotere dingen creëren. Met deze creaties hoop ik anderen te raken en een deel van mijn belevingswereld over te kunnen brengen. Bij Aghora wordt deze passie nog verder uitgewerkt en wordt kunst en creatie een essentieel onderdeel van het dagelijks leven.

Image

Het Atelier

Je kent het wel. Je loopt een ruimte binnen en je voelt je meteen thuis, of je merkt 'hier klopt iets niet'. Vaak zijn we ons er niet van bewust hoeveel invloed een ruimte heeft op onze ervaring.
Het Atelier van Aghora is daarom bewust ingericht om je een ervaring van rust, verstilling en verdieping te bieden. Met zacht licht, fijne geuren en natuurlijke materialen.

Waarom noem ik het ruimte (ipv praktijk of iets anders)?
Het hele proces draait om het scheppen van ruimte in jezelf om tot creativiteit te komen. Hierin bied ik je ruimte, dat je mag zijn wie je bent, ontdekken wat je wilt. Daardoor ontstaat er in jezelf ruimte om verder te kijken. Ook de daadwerkelijke fysieke ruimte is belangrijk, de omgeving waarin we elkaar ontmoeten is bedoeld om tot rust te komen en te inspireren.
De ruimte speelt dus een actieve rol in het proces. Dit gebeurt doordat de ruimte alle zintuigen voedt door ze uit te dagen, te prikkelen en te ontspannen. Structuren zorgen dat de tast geraakt wordt, geuren prikkelen de neus, de juiste thee streelt de tong, en ogen vinden rust in balans van kleur, vorm en beeld. Je oren worden uitgedaagd om de muziek in stilte te horen, of de stilte in de geluiden om je heen.

Image

Aghora

Het Sanskriet woord Aghora betekent letterlijk "niet duister", het is een levensopvatting in de Tantrische traditie waarin alle kanten van het leven als goddelijk gezien worden. De filosofie hierachter raakt mij heel diep. Door niet direct over een ervaring of situatie te oordelen als goed of slecht word je verrast door het leven. Als het je lukt om de wereld en je eigen ervaring te zien, zonder vast te moeten houden aan iets moois of weg te lopen voor wat niet prettig voelt, kom je in een diepere laag in jezelf en wordt het leven op zichzelf bijzonder genoeg om van te genieten.

Image

Mijn Achtergrond

Vaak zijn de lessen die ik uit een opleiding haal heel anders dan de verwachting die ik vooraf heb. Het blijft steeds een mooie verrassing en uitdaging om daar mijn eigen weg in te vinden en met iedere cursus leer ik weer dieper mijn eigen pad vorm te geven.

Dit pad begon al vroeg. Toen ik als kind al ervaarde dat ik een grote empathische invoelendheid had in anderen. In andere mensen, waardoor ik hun pijn, geluk en emoties ook in mijn eigen lichaam ervaarde. Maar ook in andere dingen waar ik zintuiglijk contact mee maakte.
Zo kon je me in restaurants uitgebreid zien genieten van het 'grande finale dessert', en zijn toetjes nog steeds mijn favoriete deel van de maaltijd.
Die hoge gevoeligheid was niet altijd even gemakkelijk, maar ik was me wel bewust dat er een enorme kracht in school. Enkele jaren geleden voelde ik dat ik krachtig genoeg was om dat te gaan ontwikkelen en sindsdien groeit het alleen maar meer.

Image

Januari 2018 | Somananda, Estland | Tantra Massage Therapist Training
Na vele lessen in het voelen en volgen energie, ging hier een nieuwe wereld open: die van het sturen van energie. Het intuïtieve voelen van energie, dat wat voor mij al bekend terrein was, kreeg een fundament in de Tantrische filosofie (een stuk technischer dan je zou denken!). De intuïtieve bewegingen in een massage, die de energie volgen, kregen vorm en inhoud vanuit de traditie van Ayurvedische massage. De roeping die ik voelde na de cursus op Helios krijgt gewicht en verandert van een reactieve, volgzame, houding in een actieve houding waarbij ik zelf de richting bepaal.
Na afronden van deze opleiding heb ik het certificaat 'Tantra Massage Therapist' ontvangen.

Juni 2017 | Helios Centrum, Heerde | Tantra Massage Opleiding 3-daagse
Voor het begin van deze cursus was ik vrij sceptisch. Ik krijg al snel de kriebels van moderne vormen van Tantra, kan me beter vinden in de meer klassieke kijk. Tijdens de cursus kwamen deze twee kanten mooi bij elkaar en dit voelde voor mij als thuiskomen. De manier van verbinden die je in zo’n massage kan neerzetten, en de diepgang die je erin vindt, voelt voor mij als de meest natuurlijke vorm van communiceren. Heel puur en zuiver, en vrij om grenzen te erkennen en verkennen. Of je het nou Tantra noemt of niet, na deze cursus heb ik het gevoel dat ik mijn roeping ken.

Oktober 2016 - Juni 2017 | Spiritueel Centrum Aurora | Eerste jaar van de opleiding tot spiritueel werker
In eerste instantie leerde ik in deze opleiding vooral te herkennen welke werkvormen niet bij mij passen. Ik ben geen praattherapeut en spirituele theorieën zijn voor mij ook niet altijd even belangrijk. Tegelijk leerde ik om me meer open te stellen voor verschillende vormen en de waarde te zien die ze voor mensen hebben. Ik vond hier ook een bevestiging van mijn gevoeligheid en van mijn unieke krachten en zuiverheid. Onderhuids heeft deze opleiding veel bij me in beweging gezet.

2010 - 2011 | Universiteit van Amsterdam | Master Mystiek & Westerse Esoterie
Tijdens mijn master heb ik me verdiept in Indiase alchemie; de kunst van de transformatie. Zowel op materieel als op spiritueel gebied houdt de alchemie zich bezig met het zuiver/goddelijk maken van het “aardse”. De Indiase alchemie is nauw verbonden met de leer van Tantra en Ayurveda en de kracht ervan zit in het aanvoelen van de essentie van een materiaal/ervaring. Deze manier van kijken naar de wereld om je heen, waarin giftige substanties of “negatieve” gevoelens als waardevol worden ervaren, voelt voor mij heel bekend.